BAG ORDENE – JUNI 2021
Når bogmagien lækker
Ustabile eventyr i Anna James’ Tilly og de forsvundne eventyr
Tema: Børn og voksne i vilde verdener
Tilly Pages i Paris
Den britiske forfatter Anna James er aktuel med Tilly og de forsvundne eventyr, som er andet bind i børnebogsserien Den magiske boghandel. Serien begyndte med Tilly og bogvandrerne og handler om pigen Tilly Pages, der opdager, at hun kan rejse ind i de bøger, hun læser. Tilly bor i London sammen med sin familie, men drager i andet bind til Paris med vennen Oskar. Frankrig er på nogle måder eventyrenes hjemland, fortæller Tillys mormor, og det er da også de ustabile og farlige eventyr, som er i fokus under Tilly og Oskars besøg i Paris. Her opdager makkerparret nemlig, at der er mere på færde i eventyrene end blot den normale ustabilitet. Bogmagi lækker fra kæmpestore plothuller og truer selve eventyrenes eksistens. Samtidig er der problemer i Det Britiske Underbibliotek, og Tilly er utilfreds med sine bedsteforældres håndtering af sagen. Hun føler sig alene i kampen mod sine fjender og har svært ved at vurdere, hvem hun kan stole på, og hvem hun selv er.
Eventyr har rødder i luft og ild
Hvor det i seriens første bind var romanklassikere, som var omdrejningspunktet for Tillys bogvandring, er det altså i andet bind eventyrene. Tilly og Oskar rejser bl.a. ind i en eventyrbog med historier som Den lille Rødhætte, Hans og bønnestagen og Guldlok og de tre bjørne. Og det varer ikke længe før de mærker, at eventyr er anderledes at bogvandre i end andre bøger. Karakterer er ikke, hvor de burde være, og forskellige versioner af den samme historie blandes sammen. Da Tilly spørger sine bedsteforældre, hvorfor det er sådan, forklarer de, at det skyldes eventyrenes ustabile rødder – at de stammer fra mundtlige overleveringer snarere end fra en skriftlig fortælletradition:
"Eventyr har deres rødder i luft og ild, ikke papir og blæk, så de er ikke underlagt de almindelige regler. Lag af historier flyder sammen eller kolliderer, og man kan endda opleve at man bevæger sig ind i en helt anden version af historien uden mulighed for at komme ud."
Kendte karakterer gjort moderne
Under deres farefulde færd i eventyrene møder Tilly og Oskar mange kendte karakterer, og det er ikke et tilfælde, fortæller Anna James:
"Jeg startede med mine yndlingseventyr, og nogle af dem fik lov til at blive såsom Den lille Rødhætte. Mit andet yndlingseventyr er De tolv dansende prinsesser, og jeg skrev en hel scene om det, men det fungerede bare ikke for plottet ... Jeg indså, at jeg var nødt til at bruge de eventyr, som de fleste kender, for hvis du leger med karakterer og finder på nye versioner af dem, så virker det ikke, hvis læseren ikke kender originalen."
At der i Tilly og de forsvundne eventyr er tale om nye versioner af kendte eventyr, er tydeligt at se. Mange af dem føles mere moderne, når prinsessen f.eks. nægter at gifte sig, og prinsen går efter bagerjomfruen i stedet. Det er der også en god grund til, forklarer Anna James:
"Eventyr er fulde af karakterer, som handler på meget faste måder, og de er som regel ikke særligt afrundede. De fungerer snarere som symboler og plotfunktioner, hvilket er med til at gøre eventyr interessante. Men hvis nu du var i eventyret og levede det, så ville du selvfølgelig have flere følelser og tanker omkring alting. Som person i 2021 vil man gerne stille spørgsmålstegn ved, hvad forskellige historier siger. Med mine bøger vil jeg gerne introducere ideer om, at det måske er sjovere, hvis prinsessen har ansvaret for sin egen historie. Jeg synes, at det er en mere spændende historie at fortælle i dag, og så er det også bare sjovt at beskrive en Rapunzel, der er træt af alle de prinser, som kommer og generer hende."
Tilly udfordrer autoriteter
Det er ikke bare eventyrene, der oplever fornyelse i bogen, for også Tilly gennemgår en stor udvikling. Hun bliver mere oprørsk og har brug for selv at finde ud af, hvad der er rigtigt og forkert:
"Jeg tror, at det er en naturlig del af den alder at stille spørgsmålstegn ved, hvem der sætter reglerne, og hvorfor du skal gøre ting. Da jeg var den alder, havde jeg en virkelig dybtgående læseoplevelse med Det gyldne kompas-trilogien af Philip Pullman. Jeg voksede op i en meget religiøs familie, og læsningen af disse bøger hjalp mig med at formulere de spørgsmål, jeg havde," fortæller Anna James og fortsætter:
"Jeg ville i mine bøger gerne udforske ideen – og hvis du har læst Det gyldne kompas, vil du kunne se, at dette spejler Lyra – om, at mennesker, der elsker dig, stadig kan fortælle dig problematiske ting. Det kan være rodfæstet i kærlighed og en lyst til at beskytte dig, men det betyder ikke, at det er det rigtige at gøre. Det her er første gang, at Tilly ikke er enig i sine bedsteforældres måde at gøre tingene på, og hun møder folk, der har en anden måde at gå til bogvandring og regler på. Jeg kan godt lide blide budskaber om dette – at det altid er godt at stille spørgsmålstegn ved dem, der sætter reglerne og finde ud af, hvad deres motivation er."
Anna James som bogvandrer
Hvis Anna James var bogvandrer, ville hun så turde besøge et af de farlige og ustabile eventyr? Og hvilket ville hun i så fald vælge?
"Jeg vil gerne tro på, at jeg ville være modig nok, selvom mit instinkt altid er at vælge steder med picnics, og hvor hyggelige ting sker. Men jeg tror, at jeg ville gøre det. Jeg har allerede nævnt De tolv dansende prinsesser. Det var mit yndlingseventyr som barn, især den del, hvor de går igennem sølvskoven og guldskoven på vej til balsalen. Jeg ville bare besøge den del, ikke den del, hvor prinsesserne bliver givet væk som brude," forklarer Anna James.
________
Om Anna James:
Anna James har altid elsket bøger, og det er derfor ikke underligt, at hun har skabt en serie om en pige, som kan rejse ind i bøgernes verden. Anna James drømte om at gøre det samme, da hun var lille, og selvom det ikke lykkedes hende, mener hun stadig, at bøger er det mest magiske, der findes.
Rækkefølgen på Den magiske boghandel:
- Tilly og bogvandrerne
- Tilly og de forsvundne eventyr
- Tilly and the Map of Stories
Tredje bind udkommer på dansk til november.