• Home>
  • Lær din hund at tale - E-bog

Lær din hund at tale

Af Christina Hunger

Udgivelsesdato: 03-05-2022

Den banebrydende historie om Stella, verdens første talende hund!

En ret utrolig og revolutionerende sand historie – samt en helt enkel guide til at lære din hund at tale – fra Christina Hunger, som lærte sin hund, Stella, at kommunikere ved hjælp af enkle, potestore knapper, der repræsenterer forskellige ord. Da talepædagog Christina Hunger fik sin hundehvalp, Stella, hjem, gik der ikke lang tid, før hun begyndte at drage paralleller mellem sit job og sit nye kæledyr. I løbet af dagen arbejdede hun med børn, der havde betydelige forsinkelser i deres sprogudvikling og brugte ASK-hjælpemidler (Alternativ og Supplerende Kommunikation) til at hjælpe dem med at kommunikere. Når hun fik fri, stillede hun sig selv spørgsmålet: Hvis hunde forstår de ord, vi siger til dem, skulle de så ikke også kunne sige ord til os? Kan hunde bruge ASK til at kommunikere med mennesker? 

Christina besluttede sig for at afprøve sin teori på Stella. Hver gang hun tog Stella ud af huset, trykkede hun på en knap, der var programmeret med hendes stemme, der sagde ordet ’udenfor’. Få år senere har Stella nu et bræt med mere end 30 ordknapper, hun selv bruger dagligt, enten hver for sig eller sammen til at skabe næsten komplette sætninger. 
 
Lær din hund at tale – den banebrydende historie om Stella, verdens første talende hund er dels en erindringsbog og dels en sådan gør du-håndbog. Den skildrer den rejse, Christina og Stella har taget sammen, fra den dag de mødtes, til den dag Stella ’sagde’ sit første ord – samt de andre gennembrud, de har haft siden. Den afslører også de teknikker, Christina brugte til at oplære Stella med, præsenteret i enkle stadier og håndterbare trin, så enhver hundeejer kan begynde at kommunikere med deres dyr. 
 
Lær din hund at tale – den banebrydende historie om Stella, verdens første talende hund er fyldt med samtaler, som Stella og Christina har haft, såvel som med et blik for de udviklingsmæssige detaljer, som kun en logopæd ville få øje på, og bliver dermed årtiets mest uundværlige hundebog. 
 
Som talepædagog hjælper Christina Hunger mennesker i alle aldre med at lære, hvordan de kan forbedre måden, de kommunikerer på. Og så elsker hun hunde. Ved et tilfælde fik hun mulighed for at kombinere disse to passioner, da hun fik hvalpen Stella i 2018. Hun kunne ikke undgå at bemærke de mange ligheder mellem hundens kommunikationsevner og småbørns praksis, lige før de begynder at kunne sige ord. Inspireret af sit arbejde med teknologi og andet adaptivt udstyr til at hjælpe mennesker med at kommunikere, når tale er vanskelig, besluttede Christina at undersøge, hvad der ville ske, hvis Stella fik en måde at udtrykke de ord på, som hun hørte i sin daglige omgang med menneskene. Resultatet blev – mildt sagt – lidt af en øjenåbner!
 
+ Læs mere